onsdag 16 april 2014

ODLARSKOLAN - att gödsla

Näring till jorden är en förutsättning för att få goda och friska grönsaker. Generellt är det bättre att gödsla lite och ofta än mycket och sällan. Jag vet att jag missade det totalt förra säsongen och fick lida av mjöliga majskolvar, stickiga majrovor och ganska trista morötter.

Gödsel: Grundgödsla på våren med kompost och stallgödsel (går utmärkt med obrunnen, dock är den rätt kladdig), 3-4kg/kvm. Lerjord kan med fördel grundgödslas på hösten. Köper du jord i säck tar du 4 delar jord + 1 del stallgödsel. När det börjar närma sig juli är det läge att övergödsla. Det är gödslingen som underhåller god tillväxt och ork att ge skörd. Via vattning tas det lätt upp i jorden. Gödselvattna var 14:e dag under perioden juli-augusti.

  • Använd färskt gräsklipp att täcka jorden med. Rotfrukter, potatis och baljväxter vill inte ha mer än 5cm en gång i juli. Övrigt behöver 5cm till i augusti. Gräsklipp är kraftigt varför det räcker med 1-2ggr.
  • Eller vattna med utspädd urin s.k.a. gullvatten, späd 1 urin - 8 vatten.
  • Hönsgödsel kan med fördel lösas upp i vatten tills färgen antar den av välbryggt te.
  • Eller gör nässelvatten. Nässlorna täcks med vatten i en hink med lock. Efter några dagar börjar det lukta riktigt illa. Släng nässlorna på komposten, späd vätskan till färgen av...välbryggt te.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar